Aký je rozdiel medzi juniorom a seniorom v IT?

Aké sú očakávania od juniora v IT a naopak od skúseného matadora? V rôznych firmách sa to môže líšiť, no základné očakávania sú podobné.

Junior
Je v podstate IT nováčik, človek na začiatku kariéry, ktorý sa potrebuje primárne učiť a rozvíjať sa. Rozumie základným technologickým princípom, no potrebuje mentora v podobe skúsenejšieho kolegu. Dosť často pracuje na menších úlohách.
Junior bude pre firmu prínosom vtedy, keď dokáže samostatne vyriešiť jednoduché úlohy v danej technológii alebo nástroji. Ideálne, ak už má za sebou aspoň 1 dokončený projekt. Môže ho tak aj prezentovať pri prvých pohovoroch.
Iba s HTML, CSS a základami Javascriptu to nepôjde. Základy aj v iných jazykoch nebudú relevantné. Firmy viac preferujú vedieť 1 technológiu viac do hĺbky.
Na to aby človek pochopil framework musí investovať minimálne 400-500 hodín vzdelávania.

Senior
Je to profesionál, ktorý má za sebou aspoň 5 rokov praxe, vyriešil 100-ky úloh a tým pádom by ho už nemalo nič zaskočiť.
Chápe do hĺbky jednotlivé technológie a procesy. Dokáže odhadnúť náročnosť projektu. V určitých prípadoch je zodpovedný za dizajn systému a technickú dokumentáciu. Je mentorom juniornejším kolegom.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *